Esiet sveicināts, Viesis
Username: Parole: Atcerēties mani
  • Lapa:
  • 1

TĒMA: AD&D sistēma datorspēļu industrijā

AD&D sistēma datorspēļu industrijā 7 gadi 6 mēneši atpakaļ #351

Dungeons & Dragons. Tā ir RP (role-playing: lomu jeb iejušanās spēle) spēle, kas pastāv jau vairāk nekā divas desmitgades. Šogad šī spēle, pirmā komerciālā RP, svin 25 gadu jubileju. To radīja Gary Gygax un Dave Arneson.Tā ir izaugusi no niecīga aizmetņa Viskonsīnas štatā un kļuvusi par populārāko un iespaidīgāko RP sistēmu pasaulē. Gandrīz vai katrs cilvēks ir dzirdējis par Dungeons & Dragons, lai gan ne vienmēr labākajā nozīmē. 80to gadu vidū šī sistēma visiem bija pazīstama kā grēkāzis, kuru vainoja par ļoti izteikto nežēlību (vairāk atgādinot mūsdienu datorspēles), un 90 gadu vidū TSR (kompānja, kuras līdzdibinātājs bija Gygax) gandrīz vai bankrotāja. Tad to nopirka kompānija Wizards of the Coast, kuri radīja spēli "Magic the Gathering".
Kamēr daudzu gadu gaitā šo spēli katrs ir uztvēris savādāk, Dungeons & Dragons ir bijis liels atradums un Svētais Grāls spēļu dizaineriem un datorspēļu RP novirzienam. Atmosfēra un apstākļi Dungeons & Dragons ir lietas, kuras ražotāji ir centušies atdarināt jau vairāk kā desmit gadus. RP spēļu ražotāji ir centušies radīt tādas fantāzijas un pieredzi, kuras ir dzimušas "Pazemes labirintu valdnieku" (dungeon masters) -spēles vadītāji Dungeons & Dragons - galvās. Visi spēlētāji vēlējās tādus pašus piedzīvojumus datorā kādus viņi ir ieguvuši, spēlējot Dungeons & Dragons galda spēles variantu. Pat pēc vienpadsmit gadu ilgās pieredzes D&D datorspēļu ražošanā, industrija vēl joprojām nevar pilnībā atainot patieso D&D piedzīvojumu garu. Bet tas nenozīmē, ka D&D gars nav atklājies dažās lieliskās datorā iedzīvinātās RP spēlēs.
Lai gan cenšanās ieviest datorizēto D&D spēles variantu dažreiz ir novedusi pie smagas sakāves, tomēr ir bijuši arī neizmērojami panākumu brīži. Kopš 1980 gadu beigām, kad TSR piedāvāja savu Advanced Dungeons & Dragons licenzi kompānijai SSI, mēs esam pieredzējuši vairāk nekā divdesmit AD&D datorspēles. Šīs spēles ir radījušas varenu mantojumu. Spēlētāji atceras tādus favorītus kā "Pool of Radiance" un "Eye of the Beholder". Datorspēļu priekšgalā atrodas arī "Ultima" un "Might and Magic" sērija.
TSR Advanced Dungeons & Dragons (AD&D) sistēma pasaulē eksistē jau pietiekami ilgu laiku un ir ļoti spēcīgi iespaidojusi daudzus rakstniekus, māksliniekus un pat kinopasauli. Izrādās, ka šī sistēma atstājusi milzīgu ietekmi uz elekroniskajām spēlēm jau vairāk nekā desmit gadus. Tās kompleksā skaitļu un figūru sistēma un uzsvars uz rūpīgu aprakstu, lai maksimāli iesaistītu spēlētāja iztēli - biežāk lieto nekā specefektus - bruģēja ceļu uz pirmo spēli "Pool of Radiance", izdotu 1988 gadā (SSI). Lai gan "Pool of Radiance" ieguva slavu ar tiem laikiem neraksturīgi krāsainu un spilgtu grafiku, tad tomēr jāsaka, ka patiesais spēks slēpās izcilajā spēles gaisotnē: saistība ar AD&D noteikumiem, īpatnības personāžu attīstības jeb izaugsmes sistēmā; patīkamas taktiskas kaujas; un ļoti daudz dažādu monstru un dārgumu. Tāds bija iesākums, kas ar laiku izvērtīsies par garu AD&D spēļu virkni, kas mainīsies tikai mazliet, lai tomēr plauktu un zeltu.
Laiks gāja un datorspēles attīstījās apbrīnojami ātri. Tehnoloģija un spēļu dizains uzlabojās, tādēļ AD&D datorspēļu ražotāji centās ieviest jauninājumus arī šajā nozarē - un viņi pieredzēja ne mazums slavas un veiksmes dienu. 1990 gada vidū AD&D datorspēļu biznesa lauku briesmām pakļāva kolekcionējamo kāršu spēļu popularitāte, īpaši firmas Wizards of the Coast spēle "Magic: The Gathering". AD&D datorspēļu licenze nomainīja īpašnieku no SSI uz Interplay, kurš izlaida divas diezgan vājas spēles - "Blood & Magic" un "Descent to Undermountain".
Kamēr kompānija TSR izdeva arvien varāk 2 Izdevuma AD&D papildinājumus uz uzlabojumus, AD&D datorspēļu nozare eksplodēja. Pirmais "zelta sējums" iesākās ar "Pool of Radiance", turpinājās ar "Curse of the Azure Bonds", tad nāca "Secret of the Silver Blades" un galu galā cienītāju mīlule - spēle "Pools of Darkness". Neiedomājamo popularitāti ieguvusī grāmatu sērija "Dragonlance" tika iemūžināta datorā kā "Dragonlance" CRPG sērija. Uzradās arvien vairāk un vairāk AD&D spēles. Sākotnējā "zelta sējuma" darbība notika slavenajā Forgotten Realms pasaulē. Kopā ar Dragonlance pasauli, kompānija SSI radīja viduslaiku šausmu stāstu Ravenloft vidē, sakarsētu smilšu tuksnesi Dark Sun pasaulē, un pat izmantoja divas pasaules, kas nebūt nebija raksturīgas AD&D: Arābu Nakts - Al-Qadim iedomu pasaule un fantastiskā kosmosa Spelljammer vide.
Un tomēr veiksme aizgriezās no kompānijas TSR pēc aptuveni pus dekādes. Kad 90to gadu vidū iznāca spēle "Magic the Gathering", viss būtiski manījās. Kolekcionējamās kāršu spēles kļuva par veiksmīgu biznesa ieguldījumu un spēlētāju mīluli. TSR centās dot prettriecinu, izlaižot savu kāršu spēli un kolekcionējamo metamo kauliņu spēli, bet bez rezultātiem. Kompānija ieguldīja daidz naudas šajos centienos un galu galā bija tuvu bankrotam, cenšoties pārspēt Wizards of the Coast. Ironiski, bet, kad kompānija TSR gandrīz vai bija nonākusi agonijā, tieši Wizards of the Coast ieradās, lai izvilktu TSR no bezdibeņa. Tika pārtrauktas partnerattiecības starp kompānijām SSI un TSR. 1997 gadā kompānija Wizards of the Coast pārpirka TSR un pārcēla savu darbību uz Vašingtonu. AD&D materiālu publikācija, kas bija samazināta uz pusgadu, sakarā ar finansiālām grūtībām, atsākās, un Wizards sāka AD&D restaurāciju.
Datorā no 1988 gada līdz 90to gadu sākumam AD&D spēles uzplauka, bet kopš 1994 un 1995 AD&D spēļu kvalitāte pasliktinājās. Un kad TSR iestājās finansiālais lūzūms un SSI zaudēja licenzes tiesības 1995 gadā, visiem šķita, ka AD&D pasaulei datorspēļu veidā ir pienācis gals.
Šķita, ka viss ir zudis. Datorā iedzīvinātā AD&D pasaule ir mirusi. Bet kompānijas Wizards AD&D ēras noslēgumā, Interplay iznira kā jauns AD&D licenzes īpašnieks. Pirms tam bija neveiksmīgs mēģinājums no kompānijas Acclaim, bet tapa zināms, ka Interplay ir sagatavojis jaunu AD&D CRPG standartu. Neveiksmīgs bija Interplay sākums ar "Blood and Magic" un "Descent to Undermountain", divi atraktīvi nosaukumi, kas nelika aizmirst slavenos SSI "zelta sējumu" RPG. Un tomēr 1998, izlaižot "Baldur's Gate", AD&D mantojums šķiet, ka ir atgūts.
Viss sagriezās ar kājām gaisā 1998 gadā, pateicoties vienai spēlei: firmas Interplay "Baldurs Gate". Lieliskā grafika un tradicionālā AD&D spēles sistēma atdzīvināja gan AD&D datorspēļu popularitāti, gan kopš 90to gadu vidus nīkuļojošo datorā iemūžināto RP virzienu. Interplay izlaida papildinājumus "Baldur's Gate" un pilnīgi jaunu produktu, kuru nosauca - "Planescape: Torment", kas ieņēma augstu vietu alternatīvajā AD&D pasaulē. Fani un kritiķi abas spēles uzņēma labi. Pat vēl vairāk, AD&D datorspēļu nākotne tagad šķiet cerīgāka. Interplay komanda, kas dzīvo zem nosaukuma Black Isle, un kompānija Bioware, kuru paspārnē piedzima "Baldur's Gate" un "Planescape: Torment" smagi strādā pie trim jauniem projektiem - "Neverwinter Nights", "Icewind Dale", un "Baldur's Gate II". Piedevām, arī SSI ir atgriezies AD&D datoru RP spēļu industrijā un patlaban veido "Pool of Radiance II".
Un nu ir noslēdzies aplis. Kompānija Mindscape, SSI radītāja un Mattel daļa, paziņoja savas tiesības uz licenzi un kā sākotnējie spēles "Pool of Radiance" radītāji tagad veido turpinājumu. Tagad kompānijām Interplay un SSI ir lieliska izdevība pierādīt AD&D mantojuma nemirstību.
Spēles, kas balstītas uz AD&D sistēmu
 1988
Pool of Radiance
Heroes of the Lance
Dungeon Masters Assistant Vol I
 1989
Curse of the Azure Bonds
Dragons of Flame
Hillsfar
War of the Lance
Dungeon Masters Assistant Vol II
• 1990

Secret of the Silver Blades
DragonStrike
Champions of Krynn
• 1991
Eye of the Beholder I
Eye of the Beholder II
Shadow Sorcerer
Pools of Darkness
Gateway to the Savage Frontier
Death Knights of Krynn
• 1992
The Dark Queen of Krynn
Treasures of the Savage Frontier
Spelljammer
• 1993
Eye of the Beholder III: Assault on Myth Drannor
Fantasy Empires
Unlimited Adventures
Dark Sun: Shattered Lands
Stronghold
Dungeon Hack
• 1994
Dark Sun: Wake of the Ravager
Ravenloft: Strahd's Possession
Al-Qadim: The Genie's Curse
Menzoberranzan
• 1995
Ravenloft II: Stone Prophet
Deathkeep (3DO & PC)
• 1996
Blood & Magic
Iron & Blood
• 1997
Descent to Undermountain
Birthright: Gorgon's Alliance
• 1998
Baldur's Gate
  • mausns
  • mausns's Avatar
  • Bezsaistē
  • Valdītājs
  • Mīlīga un pūkaina...
  • Ziņojumi: 6973
  • Thank you received: 2
  • Karma: 5
var jau visādi un šitādi
Administrators aizliedzis publiskās rakstīšanas tiesības.
  • Lapa:
  • 1
Moderators: mausns, Torquemada
Lapas veidošanas laiks: 0.203 sekundes